Vad motiveras du av?

Det är viktigt med motiverade medarbetare! Det finns många studier som visar att en medarbetare med hög motivation i större utsträckning kan nå högre mål än en omotiverad talangfull medarbetare.

Det finns också olika typer av motivation; inre och yttre, där det är den inre motivationen som ökar prestation, produktivitet och kvalitet. Tänk själv skillnaden på ett träningspass till exempel, ena dagen gör du det för att du “måste” av någon anledning (yttre motivation) och en annan dag gör du det för att du innerst inne bara känner för det (inre motivation). Vilket träningspass går bäst tror du? Precis, det andra. Då har du en inre drivkraft och är engagerad och känslan av passet blir mycket bättre. Likadant är det på våra arbetsplatser. Vi vill ha engagerade medarbetare och för att få det behöver vi förstå vad de motiveras av, då når vi det engagemang vi hoppas på. Kommer de till jobbet bara för att de behöver “casha in” pengar eller brinner de för produkten ni säljer eller arbetsuppgifterna de har? Som sagt, det blir en stor skillnad i slutändan.

Vet du vad du själv motiveras av? Ibland tror vi att vi vet, eller har vi också inte tänkt på vad det egentligen är som motiverar oss. För några år sedan tänkte jag själv; så länge jag har möjlighet till utveckling “så är det fine”. Utveckling har absolut en stor påverkan på min egna motivation, men där finns också fler faktorer som jag inte hade reflekterat över tidigare, även dessa är otroligt viktiga för mig för att i helhet känna mig motiverad, tillfreds och lycklig. Livet är en helhet och jobbet är en del av det. Om jag inte bara tycker om min lediga tid med min familj utan också tiden jag befinner mig på jobbet känner jag mig lycklig.

Med detta sagt kan inte du själv som ledare “göra” dina medarbetare motiverade, ni måste göra det tillsammans. Hur kan du då som ledare hjälpa dina medarbetare att nå ökad motivation (och då också i längden ökad prestation, produktivitet och kvalitet)? Några exempel kommer här:

😊 Tid för reflektion. Lägg in en stund varje vecka med reflektion – finns det inte i kalendern är det svårt att få till. Dina medarbetare behöver få tid och chans att reflektera över vad som gör dem motiverade, vet inte dem, är det omöjligt för dig att veta. Jobba tillsammans för att dina medarbetare ska kunna syssla med det de tycker är roligt och givande. Såklart kan inte medarbetarna endast göra saker de tycker är kul, då en tjänst oftast innehåller både roliga och mindre roliga arbetsuppgifter. En tjänst kommer oftast med delar du inte har passion för att göra. Men minimerar vi denna del kommer det vara kul att gå till jobbet och motivationen ökar.

För att få in detta i vardagen: Bjud in samtliga i ditt team till en stående “reflektion” en gång i veckan, det behöver inte vara ett långt möte, (beroende på hur stort ditt team är såklart), men ca 30 min. Tips på övning att göra: Be samtliga skriva upp 1) Något de tycker är kul att syssla med just nu 2) Något utmanande 3) Om det finns något de helst skulle slippa göra. Gå sedan varvet runt där samtliga får förklara sina nedskrivna arbetsuppgifter. Här kan ni därmed också fånga upp vart man kan hjälpa varandra i teamet.

😊 Återkoppla! Feedback är A och O, men alla behöver höra att de någon gång gör något bra. Detta leder till att några av våra mest grundläggande mänskliga behov blir mättade, vilka är att vi vill bli sedda, hörda och förstådda. Även konstruktiv/utvecklande feedback är viktigt, så att vi vet när saker och ting inte lever upp till förväntningarna. Vänta inte med detta – sträva efter att ha en öppen dialog med varandra. Även om det för dig som chef är självklart att till exempel din säljare borde leverera mer leads kanske personen i fråga sliter som ett djur och har en förklaring till varför det ser ut som det gör. Tips! Tydliggör för dig själv varför du ger feedback innan du gör det (Ställ dig frågan; är det något du vill förstärka eller förändra?); har personen i fråga gjort något bra som du vill att hen fortsätter göra – då är det detta du ska betona i samtalet. Är det något mindre bra, som du önskar se förändring i; var specifik och beskriv beteendet och dess inverkan. Gällande återkoppling hade jag kunnat skriva hur mycket som helst, men mer tips och bakgrund gällande detta ämne kommer du kunna läsa vid ett senare tillfälle ;).

För att få in detta i vardagen: skriv en post it-lapp och sätt på din dator där det står “ge minst en kollega feedback idag”. Varje gång du gör det bli både du bättre på att ge det och dina kollegor blir bättre på att ta emot och påminns dessutom att de också ska göra det.

😊 Skapa en motiverande kultur. “Kulturen sitter i väggarna”, det har du säkert hört förut. Vissa grejer går inte att läsa sig till, utan bara finns. Men kulturen sitter inte i väggarna från början utan handlar om det som händer mellan människorna – det är det som är kulturen. Du har säkert också hört “glaset är halvfullt eller halvtomt”. Vilken inställning du och samtliga kollegor har påverkar bland annat humör, motivation och arbetsmiljö. Om vi hjälper varandra att tänka positivt och att vi på ren vana ger varandra komplimanger och feedback leder även det till ökad motivation i arbetet. Tips till att skapa en feedbackkultur är att prata mer med människor istället för om människor. Exempelvis om din kollega gjorde en superbra presentation för en ny kund, säg det direkt till hen istället för att prata om det med någon annan, likaså om presentationen var mindre bra.

Om ni inte redan gör detta i det företag/team som du jobbar i, kom med förslaget att ni sätter igång så fort som möjligt med dessa punkter. Kommentera gärna vad du motiveras av i kommentarsfältet; det kan hjälpa andra att reflektera mera och då komma på “nej, det spelar ingen roll för mig” eller “åh, ja just det! Det motiveras ju jag också av”.