Hållbarhet – tar vi inte oss själva på lite för stort allvar?

Nej. Vi behöver ta oss själva på stort allvar. På nåt sätt är det detta som hållbarhet handlar om för mig. Du är en av miljarder människor, men det du gör har betydelse. Om vi, du och jag, inte bryr oss om planeten, människorna, naturen och djuren idag kommer det inte gå. Så enkelt är det. Du gör ett avtryck i allt du gör.

Vi jagar bättre hus, karriär, mer pengar… men i grunden vill vi vara en del av en grupp, ett sammanhang, vara rättvist behandlade och känna oss värdefulla och uppskattade. Allt vi gör går tillbaka till det.

Vi jobbar med detta dagligen i alla våra organisationer. Social hållbarhet. Att tillgodose dessa grundläggande behov. Vi kallar det arbetsmiljö, rekryteringsprocess, följa lagar och regler, skapa innovation, utveckla ledarskapet, bygga organisation, värdegrundsarbete, visioner, after work osv. Så hållbarhet är för mig egentligen att förstå vad det betyder att vara människa och på ett äkta sätt möta varandra i det. Med allt vad det innebär.

.. och ja… vi behöver också tänka på pengar. Men jag vill definiera ekonomisk hållbarhet som ekonomisk tillväxt som inte sker på bekostnad av, eller medför negativa konsekvenser för den ekologiska eller sociala hållbarheten. Då blir det också viktigt.

Så vad kan vi göra?

… Massor!

  1. Ekologisk hållbarhet – vilka förmåner väljer vi att ha? Kan vi välja förmånscykel och Västtrafikkort i stället för bil? Vilka leverantörer väljer vi att samarbeta med? Har leverantörerna koll på sin produkt hela vägen genom produktion till konsument? Koll på ev. barnarbete, klimatavtryck etc. Vilka företag väljer vi att arbeta på eller för?
  2. Social hållbarhet – detta är HR:s paradgren (egentligen hela organisationens paradgrenar, men ofta landar det på HR). Här kan vi göra mängder. Här kan vi förändra genom att medvetet jobba med hållbarhetsperspektivet. Att jobba med ur ett rättighets- och inkluderingsperspektiv i arbetsmiljöarbetet, ledarskap, mångfald, jämlikhet, jämställdhet, kultur, rekrytering, arbetsrätt och kompetensutveckling. Ja i stort sett allt vi gör som kopplar till människan. Hur vi väljer att göra det gör hela skillnaden.
  3. Ekonomisk hållbarhet – människor som mår bra, som känner sig sedda och har en meningsfull vardag där de får utvecklas kommer göra att företaget går bättre och tjänar mer pengar. Om företaget tjänar pengar utan att förstöra naturen och klimatet så har också fler möjligheter i framtiden att leva gott och må bra alltså, hållbarhet = människor + miljö = ekonomisk tillväxt.

Vi har nu skrapat på ytan. Ser du fler möjligheter och argument som kan bidra till hållbarhet? Vilka delar hade du tyckt vara kul om vi fördjupade oss i? Här finns möjlighet för dig att forma vad vi ska lyfta längre fram. Skriv gärna till mig om dina funderingar och perspektiv på mail, Linkedin eller släng in en kommentar här nedanför.